САЩ затягат примката със санкции около Huawei

Администрацията на президента Джо Байдън обмисля да включи в черния списък редица китайски фирми за полупроводници, свързани с Huawei Technologies Co (HWT.UL), съобщи Bloomberg News в сряда, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Сред компаниите, които могат да попаднат в черния списък, са производителите на чипове Qingdao Si’En, SwaySure, Shenzhen Pensun Technology Co и ChangXin Memory Technologies Inc, които разработват чипове с памет.

Подобен ход би означавал поредната ескалация в кампанията на САЩ за ограничаване на амбициите на Пекин в областта на изкуствения интелект и полупроводниците. Това би засилило натиска върху китайския технологичен гигант, който постигна напредък въпреки съществуващите санкции, включително произвеждайки миналата година процесор за смартфон.

Китайската компания Huawei, произвеждаща оборудване за компютърни мрежи и смартфони, от 2019 г. насам е в списък от фирми на министерството на търговията на САЩ, на които се разрешава да купуват само някои не толкова технологично усъвършенствани части.
Първият етап беше забраната през май 2019 г. на американски IT компании, включително Google, да работят с Huawei, а през следващите месеци и компании от други страни започнаха да отказват да работят с китайците.
Опитите да се заобикалят санкциите обаче продължават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *