Само не ми говорете за подобрено благосъстояние

Коментар на икономиста Любослав Костов

Повече от половината от влоговете на българите са в размер до 1000 лв. – точно 53%. А броя на депозитите над 100 хил. лв., са едва 1,38%. Тези над 1 млн. лв. са само 0,02%.


И така, хората притежаващи малки влогове до 1 000 лв. имат едва 1% от общата стойност на спестяванията, но държат 53% от абсолютния брой на сметките. В групата до 2 500 лв. са 64% от близо 9-те милиона отделни депозита, като ползвателите им генерират малко над 3% от стойността. В групата до 5 000 лв. – 72,5% (от броя) в които е концентрирана едва 6,5% от общата сума. И така нататък.

Какъв е извода? Около 3/4 от депозантите са собственици на едва 1/15 от средствата по влоговете. При това, ако приемем, че един влог е равен на един човек. А обикновено не е така.

Къде са останалите пари ли? Във влогове над 50 000 лв., които представляват едва 3,7% от общия брой, но за сметка на това съдържат над 50% от общата стойност. Затова, не ми говорете как нарастването на спестяванията на домакинствата е индикатор за подобрено благосъстояние на обществото.

*Любослав Костов е директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на конфедерацията. Коментарът му е от неговия личен фейсбук профил и не е обвързан с позициите, които заема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *