Срив на еврото спрямо долара

Курсът на еврото се понижи рязко до нива, които вече са в близост до прага от 1,06 долара за евро и са най-ниски от март месец насам, след като вчера Управлението за федерален резерв на САЩ индикира, че ще задържи по-високите лихвени проценти по-дъгло време, което повиши търсенето на американските пари.

В междубанковата търговия във Франкфурт тази сутрин единната европейска валута се котираше за 1,0617 долара, предава БТА.
Вчера следобед Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтен курс на еврото от 1,0702 долара.

Една от най-обсъжданите теми в България в последните години, е членството на България в еврозоната, съответно валутния борд и потенциални промени във валутния курс евро лев (EUR/BGN).

Кратка хронология на валутния курс евро/лев в България

На 1 юли 1997 г. официалният валутен курс на лева е фиксиран към германската марка. Към онзи момент в Закона за Българска народна банка е записано, че официалният курс е 1000 лв. за 1 германска марка. На 1 януари 1999 г., след като Германия приема еврото, курсът автоматично се променя на 1955,83 лева за 1 евро – спрямо официалния курс, по който германската марка се конвертира към еврото. Следва деноминацията на лева и от 5 юли 1999 г. курсът се фиксира на познатото 1,95583 лева за 1 евро. На 10 юли 2020 г. този курс е потвърден при включването на българския лев в механизма на валутните курсове (ERM II), познат още като „чакалнята“ на еврозоната.

Пътят на България към еврозоната е предначертан още с Договора за присъединяване на страната ни към Европейския съюз. Подписвайки го, България е поела ангажимента да приеме еврото като национална валута в момента, в който изпълни всички числови критерии от Маастрихт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *