Рязко поскъпване на природния газ заради войната в Близкия Изток

Държавният доставчик „Булгаргаз“ предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди с 11,36% по-висока цена на природния газ за месец ноември, съобщиха от дружеството.

Заявлението е за стойност от 67,27 лева за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Цената на синьото гориво този месец е 60,41 за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

От „Булгаргаз“ посочват и основните причини за поскъпването – цените, на които се търгуват количествата за доставка през ноември на нидерландския газов хъб TTF, референтен за ценовите нива на природния газ в Европа, се повишиха до 49 евро за мегаватчас или с над 25 процента за една седмица. Според „Булгаргаз“ това се дължи на няколко фактора, сред които са ситуацията в Израел, заплахите за стачки сред част от служителите в сектора на втечнения природен газ в Австралия и установения теч в Балтийския газопровод, обслужващ скандинавските страни.

На 01 ноември в Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде депозирано окончателното предложение за цената на природния газ за ноември, при отчитане на енергийните котировки към 31 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *