Ръст на смъртните случаи при трудови злополуки

През 2023 година в България са регистрирани 87 смъртни случая при трудови злополуки, според данни на НОИ, или с 3 повече спрямо 2022 г., съобщава КНСБ.

През изминалата година най-много смъртни случаи има в сектор „Строителство” – 22, следван от „Сухопътен транспорт” – 14.
Отчетените трудови злополуки са 2709, със 127 повече от тези през 2022 г. Сред тях най-много са в Сектор „Транспорт“ – 212, „ Строителство“ – 206 и „Държавно управление“ – 203.

Броят на отчетените трудовите злополуки през 2023 г. е по-голям в сравнение с 2022 г., но КНСБ продължава да счита, че голяма част от тях не се декларират пред съответните институции, докато смъртните случаи при трудовите злополуки не могат да бъдат прикрити.

В областта на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд има влошаване на ситуацията през последната година. Загубите от увеличения брой трудови злополуки и заболяванията, свързани с тях, са за сметка на загубени работни дни, плащания за лечения, обезщетения и в крайна сметка загуба от добавена стойност за Брутния вътрешен продукт.

По последните данни на EUROSTAT за 2021 г. България е на седмо място по смъртни случай на работното място. На първо е Латвия, следвана от Литва, Малта, Франция, Румъния и Австрия.

С тревога отбелязваме, че едно от най-важните звена в системата по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, свързано с установяване и профилактика на професионалните заболявания, на практика е със затихващи функции, посочват от КНСБ. Според профсъюза в България общо на година се регистрират не повече от 10-15 професионални заболявания, докато в страни като Франция и Германия има хиляди регистрирани такива случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *