Руските милиардери увеличиха богатството си

Милиардерите в Русия добавиха 72 млрд. долара към богатството си през изминалата година, повишавайки общото си състояние до 577 милиарда долара, като Вагит Алекперов, бивш президент на петролния гигант „Лукойл“, заема първото място в Русия, съобщи във вторник списание „Форбс“ (Forbes), предаде Ройтерс.

През 2021 г., преди началото на руската военна инвазия в Украйна, Forbes оцени общото богатство на руските милиардери на 606 милиарда долара. Високите цени на суровините през последните две години и икономическият растеж на Русия, фокусиран върху войната, компенсиращ негативното въздействие на западните санкции, подпомогнаха възстановяването към тази сума.

Много руски милиардери попаднаха под западни санкции, тъй като Западът се опита да накаже президента Владимир Путин и онези, които се смятат за близки до него, за започването на войната в Украйна. Общото им богатство спадна се срина през 2022 г. до 353 милиарда долара.
През последната година обаче състоянието на Алекперов се е увеличило до 28,6 млрд. долара от 20,5 млрд. долара през последната година, съобщи Forbes. Той зае първото място в Русия, измествайки Андрей Мелниченко, който натрупа богатството си в бизнеса с торове и чието състояние спадна до 21,1 милиарда долара от 25,2 милиарда долара, което го смъкна на седма позиция.

Леонид Михелсон, ръководителят на руския производител на природен газ „Новатек“ (Novatek) вече е на второ място, според класацията на „Форбс“, като богатството му се увеличи с 5,8 млрд. долара до 27,4 млрд. долара.

В същото време „Фобрс“ отбеляза, че сега вече има рекорден брой милиардери по света, достигайки общо 2781, като само първите 20 са натрупали по-голямата част от общото богатство. Според класацията, Алекперов е на 59-о място в световен мащаб.

„Милиардерите по света са по-богати от всякога, като тяхното богатство се оценява на общо 14,2 трлн. долара, което е увеличение с 2 трлн. долра долара спрямо 2023 г.“, посочи Forbes.

Руският президент Путин многократно е рекламирал неуспеха на западните санкции да унищожат руската икономика и е подчертавал факта, че икономиката на Русия се е разраснала по-бързо миналата година (БВП се повиши с 3,6%) от която и да е от страните от Групата на седемте, отговорни до голяма степен за санкциите.

Разчитайки на огромните природни ресурси, икономиката на Русия се възстанови рязко от спада през 2022 г., но растежът разчита до голяма степен на държавно финансираното производство на оръжия и боеприпаси за войната в Украйна, прикривайки проблеми, които възпрепятстват подобряването на жизнения стандарт на руснаците, отбелязва Ройтерс.

Тази година Международният валутен фонд (МВФ) очаква нарастване на руския БВП с 2,6%, но предвижда трудни времена за икономиката поради изтичане на хора и недостиг на технологии.

Руските бизнесмени се облагодетелстваха по-конкретно от оттеглянето на западните корпорации от страната, като десетки компании продаваха евтино активите си, а редица от техните руски операции бяха конфискувани и бяха инсталирани местни мениджъри.

(БНР)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *