Русия прави китайска „Волга“

Русия ще възроди още една местна марка автомобили, популярна през съветската епоха – „Волга“, съобщава ДПА и БТА, като се позовава на руски медии. В рамките на търговски панаир са били показани три нови модела, но зад производството им не стои руска технология.

Според руските медии, които цитират автомобилната компания, в масовото производство на новата „Волга“, което ще започне тази година, ще бъдат вложени 60 милиарда рубли (663 милиона долара).

Производството ще се осъществява в традиционния за „Волга“ автомобилен завод „Горки“ (ГАЗ) в град Нижни Новгород на река Волга от неизвестната досега компания ПЛА (или Производство на леки автомобили на руски). Тя е вписана в регистъра на компаниите буквално преди дни.

В социалните мрежи в Русия обаче се появи видео с премиера Михаил Мишустин, който критикува факта, че всичко в автомобила, дори воланът, е китайско. „Искам воланът да е руски. Това не е толкова трудно, колкото производството на скоростни кутии или други компоненти“, казва той.

Като се изключи добре познатото лого ГАЗ, новата „Волга“ всъщност е автомобил, който единствено ще се сглобява в Русия, но е дело на китайската марка „Чанган“ (Changan). Единствени елементи, чийто дизайн е руски, са предната броня и решетката на радиатора.

След началото на руската инвазия в Украйна всички западни компании спряха производството си в Русия и се изтеглиха. В завода в Нижни Новгород, например, се намираха поточни линии на „Фолксваген“ (Volkswagen) и „Шкода“ (Skoda).

Опитите за замяна на западното производство с местно се провалиха. Шумно обявеното през миналата година възраждане на „Москвич“, например, се оказа без истинска руска основа. Новият „Москвич“ по същество е копие на китайската JAC JS4.

Освен това производството на автомобили в Русия рязко спадна след началото на войната в Украйна. Докато през 2021 г. от поточните линии в страната са слезли около 1,5 милиона коли, през 2023 г. те са били едва 720 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *