Русия строи фабрика за батерии за електромобили „Москвич“

Руската държавната атомна корпорация „Росатом“ ще строи фабрика за акумулаторни батерии за електротранспорта в Нова Москва (близо до столицата), съобщиха от компанията. Предприятието ще бъде на площ от над 20 хектара. Проектната му мощност е 4 гигаватчаса или 50 000 батерии на година, като 90% от процесите ще бъдат автоматизирани. Първоначално батериите ще бъдат поставяни в електробуси и електромобили „Москвич“, а след това в трамваи, речен транспорт, велосипеди и други, които се произвеждат и използват в Москва.

„Без това е невъзможно създаването на руски електромобил“, заяви кметът на Москва Сергей Собянин и напомни, че в себестойността на електромобила една трета се пада на батерията.

Предвижда се заводът да излезе на проектна мощност през 2026 г. До края на 2030 г. той ще достави 150 000 тягови батерии на „Москвич“ и над 5000 на оператора на наземния градски транспорт в столицата „Мосгортранс“.

В началото на тази година руски медии съобщиха, че електрическият „Москвич 3е“ е на разположение на дилърите на възродената марка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *