Русия и Китай може да строят втора и трета АЕЦ в Турция

Русия и Китай са потенциални партнори на Турция за изграждането на втора и трета атомна централа в страната.

Анкара обсъжда с Москва модела на бъдещо партньорство при строителството на АЕЦ в черноморската провинция Синоп, стана ясно от думите на министъра на енергетиката Алпарслан Байрактар.

„Русия и Южна Корея проявяват интерес към атомната електроцентрала, която планираме на построим в Синоп. Обсъждаме модела на партньорство между руските и турски компании там“, заяви Байрактар за вестник „Сабах“. По думите му руската държавна корпорация „Росатом“ има интерес от участие в проекта за втора АЕЦ в Турция, предвид опита на компанията по изграждане на първата атомна централа – АЕЦ „Аккую“ в провинция Мерсин. Работни групи от двете страни продължават срещите си за обсъждане на технически и финансови въпроси.

Планира се след пускането в експлоатация на всички четири ВВЕР реактора, които в момента се строят едновременно, централата да произвежда около 35 млрд. кВтч годишно и да покрива до 10% от енергийните нужди на страната.

Министърът отбеляза, че Китай проявява сериозен интерес към строителството на третата АЕЦ в страната в европейската част на Турция. „Стигнали сме определен етап, нашата цел е в близките няколко месеца да сключим междуправителствено споразумение. Можем да го подпишем по време на посещението ми в Китай“, заяви Байрактар, като не уточни кога ще се състои визитата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *