В Русия започна производството на нов реактор за Унгария

Руската компания „АЕМ-Спецстал“ започна производството на заготовки за корпуса на реактора на първи енергоблок на АЕЦ „Пакш“ – 2 в Унгария. Проектът за разширяването на съществуващата атомна централа предвижда изграждането на двата нови енергоблока ВВЕР-1200 на „Росатом“, които трябва да бъдат пуснати в експлоатация до края на десетилетието, съобщиха руски и унгарски медии.

На строителната площадка на река Дунав край град Пакш е завършено изграждането на противофилтрационната завеса, продължават дейностите по укрепване на почвата в зоната на пети енергоблок, които предшестват разработването на изкопа. До края на годината ще бъде излят и първия бетон на новата АЕЦ.

Паралелно с това върви производството на основното оборудване за централата, като уловителят на стопилката вече е готов. Изработването на оборудването за първи контур на ядрения остров е планирано за периода 2028 – 2029 година.

АЕЦ „Пакш“ е единствената ядрена електроцентрала в Унгария и има два енергоблока ВВЕР-1000, които осигуряват почти половината от електроенергията на страната. Проектът АЕЦ „Пакш-2“ се изгражда „до ключ“ чрез заем, който Русия предоставя на Унгария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *