Русия дава повече за отбрана, отколкото за социални плащания догодина

Долната камара на руския парламент – Държавната дума, днес одобри бюджета на Руската федерация за 2024 г. В него се предвижда увеличение на разходната част с около 25 на сто, като рекордна част от тази сума е предвидена за военни цели, предаде Асошиейтед прес.

За първи път в модерната руска история разходите за отбрана се очаква да надвишат социалните плащания, заложени в държавния бюджет.

Депутатите от групата на Комунистическата партия на Руската федерация са гласували против, тъй като, според тях, в новия бюджет не е предвидена достатъчно финансова подкрепа за възрастните хора, поради което пенсиите им ще останат ниски, предаде ТАСС, цитирана от АП.

Руското финансово министерство обяви, че очаква разходната част в бюджета през 2024 г. да достигне 36,66 трилиона рубли (410,48 милиарда долара). Предвижда се бюджетният дефицит да възлезе на 0,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия.

Част от руския бюджет за идната година е секретна, тъй като управляващите в Кремъл се опитват да запазят в тайна военните си планове на фона на инвазията в Украйна, посочва АП.

Определяните като незавимиси руски журналисти Фарида Рустамова Максим Товкайло обявиха в социалната мрежа „Телеграм“, че около 39 на сто разходите, предвидени в новия бюджет на Русия, са предвидени за военните, за силите за сигурност и за полицията в страната.

/БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *