Румъния удължава живота на АЕЦ с 1,95 млрд. долара

Държавната южнокорейска компания KHNP съобщи, че е сключила споразумение с канадската Candu Energy за ускоряване на подготовката за участие в конкурса за проект за модернизация на първи енергоблок на АЕЦ „Черна вода“ в Румъния, съобщи Nucnet.org.

Договорът между двете дружества е за предоставяне на услуги по проектиране на инфраструктурата, подмяна на тръбите и модернизацията на енергоблока, който работи с реактор CANDU-6 с мощност от 650 мегавата и е пуснат в търговска експлоатация от 1996 година. Проектът касае подмяната на ключови компоненти и изграждането на инфраструктура за удължаване периода на експлоатация на централата с 30 години, до 2060 г. От KHNP заявиха, че мащабната модернизация на съоръжението ще започне през 2027 година, а румънският ядрен оператор Nuclearelectrica оценява първоначалните разходи на 1,81 млрд. евро (1,95 млрд. долара).

АЕЦ „Черна вода“ е единствена атомна електрическа централа в Румъния. Разположена е край едноименния град Черна вода. Първият реактор е построен съвместно от канадската фирма Atomic Energy of Canada Limited и италианската Ansaldo Nucleare. Вторият реактор CANDU е пуснат в експлоатация през 2007 г.
Властите в страната предвиждат да започнат изграждане на трети и четвърти енергоблок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *