Румъния разполага модулни реактори на 133 км от България

Румъния продължава да развива проекта си за разполагане на малки модулни реактори в страната. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че избраната площадка в Дойчещи (маркирана в синьо на картата по-горе, бел. а.), която се намира на около 90 километра северозападно от столицата Букурещ и на 133 км от българската граница при Сливо поле, Русенско, съответства на стандартите за безопасност на агенцията.

Според съобщение на румънската енергийна компания Nuclearelectrica и проектното ѝ дружество RoPower Nuclear, това е втора мисия на МААЕ след проведената през 2022 г., когато Nuclearelectrica поиска независима оценка на процеса за съответствие със стандартите за безопасност на агенцията, преди да премине към кандидатстване за лицензирането на площадката в Дойчещи.

Nuclearelectrica избра мястото на стара въглищна електроцентрала в Дойчещи, в съответствие със споразумението, подписано през ноември 2021 г. между румънската компания и базираната в САЩ NuScale Power за изграждане на АЕЦ с мощност 462 мегавата, състояща се от шест малки модулни реактора от 77 мегавата всеки. Предвижда се централата да се експлоатира в продължение на 60 години. Проектът ще е първият подобен в Европа.

МААЕ приветства предприетите от Румъния стъпки като „ангажираност към сигурността, която свежда до минимум рисковете от проблеми с безопасността на по-късен етап от развитието на проекта. Опитът на страната в това отношение може да бъде от голяма полза за ядрената общност“.

Румъния иска да строи и още два големи атомни реактора в съществуващата АЕЦ „Черна вода“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *