Румъния иска американски малки модулни реактори

Букурещ може да вземе предварително инвестиционно решение за изграждане на малки модулни реактори (ММР) през 2025 година и така да се превърне в първия проект в Европа, който прилага технологията, пише Ройтерс, като се позовава на изказване на министъра на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя.

През 2021 г. държавната компания Nuclearelectrica съобщи, че ще си партнира с американската NuScale Power в изграждането на нови енергоблокове в усилията на Румъния да стимулира енергийните източници с ниски емисии. Румъния се стреми да намали въглеродните си емисии, за да постигне целите на ЕС и да гарантира енергийната си сигурност. Страната е поела ангажимент за поетапно спиране на своите ТЕЦ на лигнитни въглища в рамките на Плана за възстановяване на ЕС.

NuScale имат намерения за строеж на малки модулни реактори в редица европейски държави, в това число Румъния и Полша, въпреки че в края на миналата година компанията прекрати подобен проект в щата Юта след проблеми с разходите. Румънският проект за малки реактори има осигурено финансиране от САЩ на стойност 4 млрд. долара.

Отделно Румъния има амбициите да изгради два големи енергоблока на площадката на единствената си атомна централа – АЕЦ „Черна вода“. Тя произвежда около 20% от електроенергията в страната с два реактора CANDU, канадско производство, които бяха пуснати в експлоатация съответно през 1996 г. и 2007 г.

През 2015 г. Румъния планираше да изгради два допълнителни блока на АЕЦ „Черна вода“ с помощта на китайски инвеститори, но този план беше изоставен през 2020 г., когато Румъния и САЩ постигнаха споразумение за предоставяне на достъп на Румъния до американски ядрени технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *