Румъния иска компенсации за разходите на превозвачите заради неприемането в Шенген

Иска и два милиарда евро за тежкия трафик през страната на зърно от Украйна

Румъния ще поиска компенсации за разходите, направени от превозвачите поради факта, че страната не е влязла в Шенген. Това съобщи транспортният министър Сорин Гриндяну в интервю за News.ro, цитирано от БТА По думите му финансовите щети, които търпи секторът, възлизат на 2 процента от БВП.

Попитан как е е направил тази оценка на загубите, министърът отговори: “Аз и колегите ми разговаряхме с транспортните превозвачи миналата седмица. Трудно ми е да направя точни изчисления за данъците и за загубените часове на митниците, но е ясно, че граничният контрол влияе на международния транспорт на стоки”, коментира Гриндяну.

Той информира, че Румъния ще поиска от Европейската комисия и два милиарда евро компенсация за покриване на разходите, свързани с улесняването на транспорта на зърно от Украйна през страната. Сумата ще включва поддръжката на националните пътища, които са били засегнати от трафика на тежки камиони от Украйна.

„Ако сега тръгнете по национален път DN2 към Сучава, Сирет, покрай Бакъу, Фокшани, ще видите, че има ТИР до ТИР от Украйна. Това доведе до влошаване на тази мрежа, затова поискахме пари. Сумата ще обхваща няколко области на транспорта, включително автомобилен, железопътен и морски транспорт”, уточни Гриндяну.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *