Росатом ще строи втора АЕЦ в Турция

Анкара е взела решение да повери на „Росатом“ строителство на втора АЕЦ в страната. Това стана ясно от думите на генералния директор на корпорацията Алексей Лихачов в Държавната дума, предаде „Ведомости“.

„Президентът Ердоган публично заяви, че е взето политическо решение да ни предоставят още една площадка. Сега проучваме детайлите. Най-вероятно това ще бъде площадката „Синоп“, отбеляза той. Синоп е неголям град, на южното крайбрежие на Черно море, обкръжен от море и планини.

Руската ядрена корпорация е строител и на първата атомна централа в страната – „Аккую“ на брега на Средиземно море в провинция Мерсин. Тя ще има 4 ВВЕР реактора с мощност от 1200 мегавата всеки.

Лихачов каза още, че се очаква АЕЦ „Аккую“ да бъде въведена в промишлена експлоатация през 2025 г., като миналата година на централата бе доставено ядрено гориво. Строителството на АЕЦ „Аккую“ е най-големият съвместен руско-турски проект, като стойността му се оценява на около 20 млрд. долара.

Планира се след пускането в експлоатация на всички четири енергийни блока, които в момента се строят едновременно, централата да произвежда около 35 млрд. кВтч годишно и да покрива до 10% от енергийните нужди на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *