Роботизирано такси удари пешеходка, шефът на компанията напусна

Директорът на компанията за роботизирани таксита „Круиз“ (Cruise) Кайл Фогт подаде оставка по време на разследване с пешеходец в Сан Франциско, предаде ДПА, цитирана от БТА.

При инцидента в началото на октомври безпилотен автомобил Cruise е влачил жена няколко метра. Пешеходката е била ударена преди това от друго превозно средство с шофьор и така попада пред самоуправляващия се автомобил. Според доклада за инцидента роботизираното такси веднага е ударило спирачки, но жената въпреки това е попаднала под гумите му.

Автомобилите на Cruise са програмирани така, че в някои случаи да отбият автоматично встрани от пътя след сблъсъци, за да не пречат на движението. В този конкретен случай софтуерът е решил да направи точно това – въпреки че жената все още е била под автомобила. Тя е била влачена около 6 метра макар и с ниска скорост, според доклад на калифорнийска служба по трафика.

След инцидента Cruise промени софтуера за близо 950 превозни средства, за да избегне повторението на подобен инцидент. В допълнение към това всички пътувания по обществените пътища в САЩ бяха спрени. Компанията е собственост на автомобилния гигант General Motors.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *