Рекордно търсене на мед, цената стигна 10 000 долара за тон

Процъфтяващата дейност в сектора на електрическите превозни средства, изкуствения интелект и автоматизацията ще доведе до поне 10 милиона метрични тона допълнително потребление на мед през идното десетилетие, съобщи търговецът на стоки „Трафигура“ (Trafigura), цитиран от Ройтерс и БТА.

Развития в областта на технологиите като секторите на изкуствения интелект и автоматизацията и енергийния преход, който включва електрически превозни средства и възобновяеми източници на енергия, вече са задвижили търсенето на меден кабел, използван за пренос на електроенергия.

Прогнозите за ново търсене от тези приложения варират, но Греъм Трейн, шеф на подразделението за анализ на металите в базираната в Швейцария „Трафигура“, заяви, че една трета от новото търсене за 10 милиона тона, ще дойде от сектора на електрическите превозни средства.

Ускоряването на производството на електрически превозни средства, соларни панели и инвестиции в електропреносна мрежа в Китай, както и увеличението в промишлената активност вече са повишили търсенето на медта, използвана в енергетиката и строителната индустрия.

Това, съчетано с ограничените доставки на рафинирана мед и концентрат са довели до скока на цената на медта на Лондонската метална борса до двугодишни пикове от близо 10 000 долара за тон.

Трейн очаква търсенето на мед да бъде ускорено от индустриализацията и урбанизацията в развиващия се свят, най-вече в Индия, където потреблението на човек на година е едва половин килограм.

В Китай и развиващия се свят потреблението на мед е съответно 10 и 7 килограма на глава от населението, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *