Регулаторите независими ли са?

Коментар на икономиста и енергиен експерт Калоян Стайков по отношение на решението на парламента да бъдат предприети действия за изграждането на нови блокове в АЕЦ “Козлодуй“

Пореден епизод от сериала „Докато свят светува, политиците ще продължат да се месят на уж независимите регулатори”, представя подготовката и лицензирането на нов ядрен проект. Народните представители решават, че „времето за лицензиране на техническия проект от страна на Агенцията за ядрено регулиране ще е 18 месеца”, без да обясняват защо това е необходимо.

В Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ) е посочено, че лицензия за експлоатация на ядрено съоръжение се издава за 9 месеца. В наредбата към закона е посочено, че заповед за одобряване на изготвения технически проект се издава за 9 месеца. Също в закона – сроковете за издаване на лицензия, разрешение и удостоверение за регистрация, започват да текат от получаването на заявление за издаване с всички необходими документи.

С други думи, народните представители определят срок, който е по-дълъг от предвидените в закона и в наредбата (не става ясно какво е „лицензиране на техническия проект”); сроковете започват да текат след представяне на всички документи и отстраняване на нередности (второто не може да излезе извън първоначалния срок – въпросните 9 месеца); по всичко личи, че това е въпрос за организация от страна на заявителя, но фокусът на решението е регулаторът.

Продължава да е мистерия защо Народното събрание упорито настоява да се бърка в работата на регулаторите, да налага практиката с решения да се променят законоустановени норми, срокове и други, да изземва функции на изпълнителната власт и какво ли още не, което е извън неговите правомощия.

*От фейсбук профила на Калоян Стайков. Заглавието е на Realno.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *