Работещите в Гърция все по-трудно си плащат наемите

Жители на големи административни центрове в Гърция дават близо половината от заплатата си за жилищен наем, показа проучване на британската компания за ипотечни кредити Online Mortgage Advisor, отразено в електронното издание на вестник „Катимерини“.

Според проучването средностатистическият работещ, който живее на квартира в Атина, трябва да дава 55,9% от месечните си доходи, за да си плаща наема, докато през 2018 г. за този разход са отивали 42,4%.

Данните показват най-голямо увеличение на наемите в столицата. На второ място по покачване на цените на наемите е Патра в Северен Пелопонес, където в момента са необходими 46,36% от заплатата за покриване на наема, докато през 2018 г. са били нужни 38,56% от доходите.

За жителите на Солун, Северна Гърция, съответният процент е 53%, а в град Ираклио на остров Крит – 45%.

В столичния район Атика средната цена за наем е 9,25 евро за квадратен метър, сочат данни от третото тримесечие на 2023 г. на гръцката мрежа за онлайн обяви Spitogatos. Това е 8,2% повече в сравнение с предходната година.

Около 25 процента от гръцките домакинства харчат над 40 процента от доходите си за жилищни нужди, според анализ на Attica Bank и на гръцката Фондация за икономически и индустриални изследвания (IOBE). Това е най-високият процент от доходите на фона на останалите държави членки на ЕС.

Високите разходи за енергия водят до просрочване на плащанията на голяма част от домакинствата, но също така създават затруднения в потреблението, се уточнява в анализа.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *