Работете повече и по-качествено, отколкото ви плащат

Realno.bg представя кратка биография на Оливър Наполеон Хил – американски журналист, юрист и писател, автор на бестселъра „Мисли и забогатявай“ (Think and Grow Rich), която излиза през 1937 година и се превръща в една от най-продаваните книги на всички времена.

Наполеон Хил е роден на 26 октомври 1883 г. в малко селище в щата Вирджиния. Корените на автора са в Англия като се знае, че дядо му се е преселил в Америка през 1847 г. Неговите родители са Джеймс Монро Хил и Сара Силваниа. В ранна детска възраст той губи майка си, затова го отглежда баща му.
На 17 годишна възраст Хил завършва училище, след което се записва в бизнес колеж. През 1901 г. започва работа за адвокат на собственик на въглищна мина. През 1907 г. се мести в Алабама, където е съдружник в основаването на адвокатска кантора. През октомври 1908 г. дружеството обявява несъстоятелност и Наполеон се мести във Вашингтон през май 1909 г. Тук създава „Автомобилен колеж“, в който учи как се създава, управлява и продава автомобил. Колежът съществува до 1912 г.

През следващите двадесет години има доста неуспешни опити за реализиране в различни бизнес начинания, но това не му пречи да успее, а всъщност го насърчава да се бори и да не спира. През 1928 г. се установява във Филаделфия.

Благодарение на Андрю Карнеги, и по-точно на думите му, животът на Наполеон Хил се променя веднъж и завинаги. Известният бизнесмен казал, че не може да бъде разрешено на всяко ново поколение да върви по пътя на пробите и грешките. Принципите за успех са лесни, така че те трябва да се идентифицират, организират и излагат на достъпен език. Тази фраза впечатлява Хил, но тайната за постигане на успех Карнеги така и не намерил. Вместо това Карнеги предложил на Наполеон да интервюира петстотин от най-успешните и най-богатите американци, за да се създаде универсална формула за успех. Разбира се, тази ревностна работа може да отнеме повече от дузина години, но вдъхновен от идеята да намери нов смисъл в живота, Хил охотно приел предложението. Така през 1928 г. в осем тома е отпечатана „Законът на успеха“. Тази книга се оказва едно от първите му големи постижения.

Най-големият успех за Хил е книгата му „Мисли и забогатявай“ от 1937 г. Продадена е в 20 милиона копия за 50 години. За втората му книга съществено допринася втората съпруга на Наполеон Хил, Роуз Лий Бейланд. След като разгледал биографиите на няколко стотици богаташи, Хил научил три основни принципа, по които създава формулата на успеха: определяне на цели, положителна нагласа и правилно обкръжение. Според автора, ако около човека има хора, които искат да му помогнат, и от които може да научи нещо, то животът му постепенно ще се промени към по-добро. Положителна визия за живота и оптимизъм са инструменти, които променят света към по-добро, според Наполеон Хил.

След публикуването на своята сензационна книга, Наполеон Хил е помагал на много хора в бизнес проекти. Популярността му расте с всеки изминал ден и скоро той се превърнал от неизвестен журналист в пропагандист на новата философия. През 1952 г. основава „Асоциация на Наполеон Хил“, която се занимавала с разпространението на творбите му, а също и ‘Фондация Наполеон Хил’, насочена към обучение на хората относно науката за успеха.
През 1953 г. Хил се запознава с Уилям К. Стоун, който също се занимавал с психологията на отношенията и социална философия. Заедно двамата създали „Академия за лични постижения“. Дълго време Хил преподава в академията, но нито за минута не спира своите научни изследвания. В книгите си представя все нови и нови идеи.

Наполеон Хил е пример за ефективността на създадената от него формула за успех, постигайки невероятен успех и печелейки милиони долари. Той става учител и наставник за много бизнесмени и политици. Хил умира на 8 ноември 1970 г.

ЦИТАТИ от Наполеон Хил, избрани от chetilishte.com

 • Не можете да придобиете сила в своята среда, нито да постигнете какъвто и да било траен успех в едно значимо начинание, докато не станете достатъчно голям да поемате вината за собствените си грешки и неуспехи.
 • Никой не може да постигне траен успех, докато не потърси истинските причини за всички свои грешки в огледалото.
 • Човек е наполовина победен в момента, в който започне да се самосъжалява или да търси оправдания за своите недостатъци.

 • Търсете съвета на хора, които ще ви кажат истината за самите вас, дори да ви заболи. Хвалбите и ласкателствата няма да ви донесат усъвършенстването, от което се нуждаете.
 • Ако трябва да оклеветите някого, не говорете, а запишете това, което искате да кажете, но го запишете върху пясъка, и то по-близо до вълните!

 • Не се страхувайте от малко опозиция. Помнете, че „платната на успеха“ се издуват, когато корабът плава срещу вятъра на изпитанията, а не обратно.
 • Работете повече и по-качествено, отколкото ви плащат, и скоро ще установите, че ви плащат повече, отколкото давате в работата си, защото е влязъл в действие „Законът за нарастващата възвръщаемост“.

 • Ако не вярвате в сътрудничеството, погледнете какво става с един автомобил, когато едно от колелата му се откачи.
 • Никога досега в световната история не е имало толкова много благоприятни възможности за онзи, който е готов да даде, преди да получи, както в наше време.

 • Помнете, че ако не сте в състояние да вършите велики дела, можете да вършите дребни неща по велик начин.
 • Победителят никога не се отказва. Отказалият се никога не побеждава. Ако можете да бягате, дори след като сте разбрали, че губите състезанието, без да обвинявате за загубата някого другиго, значи имате блестящи перспективи да постигнете успех в живота.

 • Една добра енциклопедия съдържа почти всички факти, известни на света, но те са безполезни като пясъчни дюни, ако не бъдат систематизирани и впрегнати в действие.
 • Нито една позиция в живота не може да бъде сигурна и нито едно постижение – трайно, ако не са изградени върху истина и справедливост.

 • Не казвайте на света, на какво сте способни. Покажете му го.
 • Всеки може да започне, малцина обаче успяват да завършат започнатото.

 • Всеки ред, който човек пише, всяка дума, която произнася, всяко действие, което предприема, разкриват тайната на съкровеното, което крие в сърцето си, изповедта, от която той не може да се откаже.
 • Нито един човек на света не е успял да постигне нещо голямо и значимо, без да се е озовал в един или друг момент поне с единия крак над пропастта.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *