Първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“ в Турция е 90% готов

Първи енергоблок на новоизграждащата се първа атомна централа в Турция – „Аккую“, е готов над 90%. Монтирано е цялото оборудване на ядрения остров. В машинна зала се инсталира статорът, основата на генериращата система – най-тежкото оборудване на атомната централа. Това стана ясно от посещение на генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и делегация от министерство на енергетиката и природните ресурси на Турция, съобщи Atomic-energy.ru.

Руската ядрена корпорация е строител на проекта, който ще има общо 4 ВВЕР реактора с мощност от 1200 мегавата всеки.

През декември 2023 г. Агенцията за ядрено регулиране (NDK) на южната ни съседка издаде разрешение за пускане в експлоатация на първи енергиен блок.

Строителството на АЕЦ „Аккую“ е най-големият съвместен руско-турски проект, като стойността му се оценява на около 20 млрд. долара.
Планира се след пускането в експлоатация на всички четири енергийни блока, които в момента се строят едновременно, централата да произвежда около 35 млрд. кВтч годишно и да покрива до 10% от енергийните нужди на страната. Очаква се първи енергоблок да бъде пуснат до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *