Първият изкуствен енергиен остров ще е готов до 2030 г.

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Европейската комисия отпуска 3,7 милиона евро на Белгия за изграждането на първия в света изкуствен енергиен остров, наречен „Принцеса Елизабет“. Той ще е с площ от 5 хектара в Северно море, на 45 километра от брега на град Остенде. Цялата инфраструктура и подводните кабели се очаква да бъдат окончателно завършени до 2030 година.
Конструктивно островът ще бъде закрепен с бетонни елементи за морското дъно, ще бъде построена и защитна стена срещу вълните.

В дългосрочен план изкуственият остров ще бъде свързан с множество офшорни вятърни паркове от съседните страни, които са планирани в Северно море. Властите в Белгия, Германия, Дания, Норвегия, Обединеното кралство, Ирландия, Франция, Люксембург, Нидерландия вече обсъдиха нееднократно съвместните проекти, както и ролята на „Принцеса Елизабет“.

„Принцеса Елизабет” притежава потенциала да революционизира офшорната енергийна инфраструктура и да допринесе значително за целите на Европа в областта на възобновяемата енергия, коментира специализираният електронен сайт Industry&Energy.

Съвместно вече работят пристанището в Остенде и електропреносният оператор „Елия“, който ще изгради собствен сервизен център. Многофункционалната сграда ще е на площ от 500 м². Ще има контролна зала за наблюдение, склад за съхранение на строителна техника и резервни части. До 30 души, предимно техници по поддръжката на парковете ще работят в офисите на място.

Проектът има за цел да създаде чисто административен и експлоатационен обект без изграждане на пилони или високоволтови инсталации. Сградата е планирана за въвеждане в експлоатация до края на 2025 г.
Центърът за услуги ще играе решаваща роля за улесняване на текущото развитие и поддръжка на офшорни енергийни проекти, допринасяйки за по-устойчива и устойчива енергийна система, се казва в съобщение до медиите по повод сключено партньорство между порта и „Елиа“.

ВИДЕО ЗА ПРОЕКТА МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *