Над 1,2 млн. евро струва първият албански суперавтомобил

Първият албански суперавтомобил – ILLYRIAN TSX, бе представен на изложението ТREDITECH в Торино, Италия. Цената му е между 1,2 и 1,7 млн. евро в зависимост от спецификациите, предаде агенция КосоваПрес и БТА.

Отличаващ се с дизайн, вдъхновен от състезателните прототипи, TSX въплъщава основните принципи на своя производител Arrera Automobil.
„Шедьовърът е проектиран от същия дизайнер на Porsche 9RE, ефективна аеродинамика, динамично управление и перфектно маневриране“, казва Кендрим Тачи, основател на Arrera Automobili.

В близко бъдеще суперколата ILLYRIAN TSX ще се присъедини към пазара на луксозни автомобили.

Новият суперавтомобил Illyrian Pure Sport ще има 6,2-литров двигател LT2 V8 с мощност 840 конски сили. Очаква се максималната скорост да достигне 375 километра в час.

Кендрим Тачи отдавна мечтае да създаде първия албански суперавтомобил и сега е успял да сбъдне мечтата си.

Кендрим е от село Лапушник в община Дренас (Централно Косово). Той е емигрирал със семейството си в Италия и е живял там в продължение на 15 години.
Тачи е фен на автомобилите още от дете. Въпреки предизвикателствата той успява да създаде автомобил, който сега се очаква да се конкурира с добре познати модели като Lamborghini Aventador или Ferrari 812 Superfast.

„Дядо ми ми каза да доведа тази работа докрай. Научих се на чест от моето албанско семейство. По тази причина се върнах в Косово, тъй като можем да направим много добри неща“, казва Тачи пред местните медии.
Той е завършил италианско училище за промишлен дизайн, известно като eAD, въпреки че преди това има магистърска степен по стоматология. Участвал е в много големи проекти, като е работил и за Ferrari и Lamborghini.

През 2016 г. основава компанията Arrera, която първоначално е само дружество с нестопанска цел, но с течение на годините я прави печеливша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *