Първата АЕЦ в Полша може да струва 35 млрд. евро

Амбициозният план на Полша да изгради първата си АЕЦ има „солена“ цена. Очакваната стойност на проекта може да достигне 150 млрд. полски злоти или 34,5 млрд. евро, съобщи Ян Чадам, ръководител на компанията „Полски ядрени електроцентрали“ (Polskie Elektrownie Jądrowe – PEJ) на енергийна конференция във Варшава, предава Intellinews.com.

Полша е единствената държава в Централна Европа без ядрени мощности и планира да започне строежа на първата си АЕЦ през 2026 година на брега на Балтийско море. Първият енергоблок трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2033 г., като стратегията на правителството предвижда още два. Проектът е възложен на американските компании „Уестингхаус“ и „Бехтел“.

Детайлите по финансирането и особено по обезпечаването на заема, все още се уточняват с помощта на финансови консултанти, които PEJ използва, за да привлече международни инвеститори. Потенциално възможните закъснения добавят допълнително усещане за несигурност. Самият Ян Чадам допуска, че е малко вероятно проектът да изпълни първоначалния си график. Въпреки тези предизвикателства, Полша следва ангажимента си към ядрената енергия като решение за намаляване на въглеродните емисии от енергийния сектор на страната, доминиран от лигнитните въглища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *