Пълни газохранилища в Европа, спад на потреблението

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Нидерландия отбелязва спад в потреблението на газ на годишна база. Според националната статистика на страната за изминалата 2023 година са консумирани 30 милиарда кубически метра синьо гориво, което е намаление от 5%.
Магазини, хотели, ресторанти са ползвали по-малко газ, а при домакинствата спадът в потреблението е 11%. Един от факторите е сравнително меката зима и малкото студени дни около Коледа и Нова година.

Индустрията също е завъртяла кранчетата. За пета поредна година намалява потреблението в електроцентрали, промишленост, обществени сгради и селското стопанство. Основно те се снабдяват както с конвенционален, така и с втечнен газ от САЩ.
Преди войната в Украйна една четвърт от синьото гориво пристигаше от Русия, а в момента почти половината от доставките са от Норвегия, като руският внос е едва 9%.

На фона на ниската консумация и сравнително топлото време, газохранилищата в Нидерландия, подобно на повечето в Европа, са пълни.
Изследване на Business Insider (Netherlands) от началото на февруари потвърждава резултатите на националната статистика – все по-малко домакинства годишно преминават прага на консумация от 1500 кубически метра газ. Освен потреблението, намалява и добивът.

През 2023 г. правителството затвори най-голямото газохранилище в Европа – „Грьонинген“, и сега разчита на няколко по-малки. Добивът в морето през 2023 г. също е бил с 19% по-малко на годишна база, което е рефлектирало и върху приходите в държавната хазна.

Нидерландия е една от петте държави в ЕС (останалите са Германия, Италия, Франция и Австрия) на чиято територия се съхранява 2/3 от общия капацитет на природен газ в съюза. Според Регламента за съхранение на газ страните, които нямат съоръжения за съхранение, трябва да „държат“ 15% от годишното си вътрешно потребление в запаси в други държави членки. Този механизъм ще повиши сигурността на доставките на газ в ЕС и ще сподели финансовата тежест от попълването на капацитета на ЕС за съхранение. За да защитят запасите си, държавите членки с по-малък капацитет за съхранение си сътрудничат със страни с големи инсталации.

Газохранилищата в Нидерландия остават пълни и по друга причина – затрудненията, които изпитва икономиката на страната и по-малкото потребление в производството.

Изглежда, че поне засега размириците в Червено море, свързани с атаките срещу кораби от страна на хутите, не оказват серозно влияние върху световния газов пазар, но има сигнали, че това може да се промени. Според данни за корабоплаването, цитирани в бизнес вестника De Standaard, до средата на януари най-малко 5 танкера от Катар са били обект на обстрелване от страна на йеменските бунтовници. Емирството е вторият по големина доставчик на втечнен природен газ за Европа след САЩ и обикновено използва маршрута на Червено море за доставки.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *