Пчеларите притиснати до стената в борбата с пестицидите

Членове на националното сдружение „Български свободни пчелари“ ще излязат на протест пред Министерството на земеделието и храните в 13:00 часа днес в София.

Председателят на организацията Ясен Янев посочи, че е необходимо държавата да подпомага пчеларството и да закриля сектора. По думите му организацията е изпратила писмо до министъра на земеделието и храните с искане пчеларите да получат финансова помощ, но отговорът е бил отрицателен с аргумента, че не са заложени средства в бюджета. Според Янев би следвало подкрепата да дойде чрез режима „де минимис“. Той уточни, че трета година българските пчелари не са получавали помощ по тази линия, докато колегите им от съседните държави се възползват максимално от тази възможност.

Пчеларите настояват още да бъдат определени държавни лаборатории, които да извършват изследвания дали при пръскането на посевите са използвани забранени пестициди. Янев уточни, че в момента такива проби се извършват само в частни лаборатории, а пчеларите сами трябва да плащат за услугата, чиято цена варира от 450 до 520 лева.

Пчелите не умират сами

Оцеляването на пчелите в България е изправено пред сериозни трудности поради нерегламентираното пръскане с пестициди, посочват от Сдружение „Български свободни пчелари“. Тази широкоразпространена употреба на пестициди има пагубно въздействие върху популациите на пчелите, нарушавайки жизненоважната им роля като опрашители и застрашавайки цялостното им благосъстояние.

Неконтролираното прилагане на тези химикали е довело до унищожаване на местообитанията на пчелите и замърсяване на източниците им на храна, което води до намаляване на пчелните популации и загуба на биоразнообразие. Необходими са спешни мерки за регулиране на употребата на пестициди и насърчаване на устойчиви селскостопански практики, за да се гарантира оцеляването и опазването на пчелите в България, посочват още от бранша.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *