Пуснаха торовия завод в Димитровград

Торовият завод „Неохим“ в Димитровград възобнови производството си на 2 март, след като бе спрян в края на 2023 година. Вече работят инсталациите в цеховете „Азотна киселина“ и „Амониев нитрат“, съобщиха от дружеството. Те бяха „извън строя“ за задължителни периодични технически прегледи и изпитване на съоръжения, работещи под налягане. По време на престоя са извършвани и дейности по поддръжка и ремонт.

Уведомлението за подновяването на дейността е изготвено по Регламент 596 от 2014 г. на Европейския парламент и на Съвета на Европа.

История

“Неохим” АД е наследник на Химическия комбинат в Димитровград, стартирал производствената си дейност на 5 ноември 1951 г. Първоначално се произвеждат азотни и фосфорни торове. Впоследствие са направени разширения, реконструкции и модернизации на производствените мощности. През 1987 г. e въведен в експлоатация нов комплекс за производството на амоняк, азотна киселина и амониев нитрат.
В периода 1992-1993 г. се спират инсталациите за производство на сярна и фосфорна киселина, фосфорни торове, анилин и нитробензол.

Местонахождение

Заводската инфраструктура е разпределена върху две площадки с обща площ 2300 декара, разположени на двата бряга на река Марица, извън чертите на града. Разположен на 200 километра югоизточно от София, в район с добре развит жп възел.

Предмет на дейност и структура

Производство и търговия на минерални торове, неорганични и органични химически продукти. В завода работят около 750 души. От 40 до 60% от обема на приходите се формират от износ.

Продукция

Експлоатираните инсталации за основните продукти позволяват да бъдат произвеждани:

Амоняк 450 000 т/год

Азотна киселина 380 000 т/год

Амониев нитрат 710 000 т/год

Формалин 30 000 т/год

Карбамид-формалдехидни смоли 20 800 т/год

Амониев бикарбонат 6 000 т/год

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *