Пускат първи блок на АЕЦ „Аккую“ в Турция през октомври

Планира се първият реактор на строящата се в Турция АЕЦ „Аккую“ да бъде пуснат през тази година. Това съобщи министърът на енергетиката на страната Алпарслан Байрактар в ефира на телевизия CNN Turk. Планираната дата за пускането е 29 октомври, когато в Турция отбелязват националния си празник.

„29 октомври е нашата цел, началото на производството на електроенергия от АЕЦ за 101-вата годишнина от провъзгласяването на републиката ще бъде знаменателно“, заяви Байрактар.

Първата атомна централа в Турция – АЕЦ „Аккую“, е разположена на брега на Средиземно море, в провинция „Мерсин“. Тя строи от руската ядрена корпорация „Росатом“ и включва четири енергоблока с реактори ВВЕР-1200. Според условията на междуправителственото споразумение, въвеждането в експлоатация на първи енергоблок трябва да стане в рамките на 7 години след получаването на всички лицензи.

Разрешителното за първи енергоблок бе получено през 2018 година.

По план всички четири енергоблока трябва да заработят до края на 2026 година. Общата инсталирана мощност на централата ще достигне 4800 мегавата. АЕЦ „Аккую“ ще произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно и ще покрива 10 на сто от нуждите на Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *