Пускат летящи таксита до няколко години

Пътуване в Делхи, което изисква от 60 до 90 минути с кола, скоро може да отнема не повече от 7 минути с летящо такси, пише Indiaherald.com.

Индийската корпорация Interglobe Enterprises, заедно с местната авиокомпания indigo и базираната в САЩ Archer Aviation, планират да пуснат електрически въздушни таксита в Индия до 2026 година.

Очаква се компаниите да започнат да предлагат въздушната услуга в големите градове на страната, след като получат необходимото одобрения от регулаторите.

Летящите таксита ще могат да се използва и за карго, логистика, медицински и спешни услуги, като очакванията са услугата да бъде едно от решенията на сериозните задръстване по пътища на страната и нарастващото замърсяване на въздуха.

Archer Aviation разработва електрически летателни превозни средства с вертикално излитане и кацане (eVTOL), за които се смята, че са бъдещето на въздушните превози в големите градове. Проектът на компанията е подкрепен от редица водещи корпорации, сред които Boeing, United Airlines и Stellantis.

Високотехнологичното такси, наречено Midnight, ще може да лети с пилот и четирима пътници. Предвижда се то да прелита около 161 километра с едно презареждане на батерията.

Твърди се, че услугата ще бъде пусната в столиците Делхи, Мумбай и Бенгалуру с 200 въздушни таксита. Само в Делхи живеят около 25 милиона души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *