Производството на кока в Колумбия рекордно високо

Производството на кока в Колумбия e достигнало рекордно високо ниво миналата година, се казва в доклад на ООН, цитиран от Financial Times.

230 000 хектара земя са били засети с кока – основната съставка на кокаина – 13 процента увеличение спрямо 2021 г., според годишния доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). Потенциалното производство на кокаин е скочило до най-високото си ниво от две десетилетия, като през миналата година се е повишило с 24% до 1738 тона.

„Притеснително е, че всяка година има увеличение на реколтата от кока в страната“, каза регионалният директор на UNODC Кандис Уелш, когато докладът беше публикуван в понеделник, добавяйки, че производството процъфтява в южната гранична провинция Путумайо.

Густаво Петро, първият ляв лидер на Колумбия, призова да се преразгледа подходът на страната към наркотиците и описа милитаризирания подход, възприет от САЩ и неговите предшественици, като провал, който криминализира бедните фермери, вместо да се справи с употребата на кокаин като здравен проблем.

„Време е да възстановим надеждата и да не повтаряме кървавите и свирепи войни, зле наречената „война срещу наркотиците“, разглеждайки наркотиците като военен проблем, а не като здравен проблем за обществото“, каза Петро на среща на върха за наркотиците трафик в колумбийския град Кали в събота.

Междувременно администрацията на Петро се стреми към мирни споразумения с организации за трафик на наркотици и въоръжени групировки, които са разчитали на търговията с наркотици, за да финансират политическите си амбиции.

Производството на кока в Колумбия спадна за кратко от 2017 до 2020 г., след като Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), лява партизанска група, се демобилизираха.

Въоръженият конфликт в Колумбия – който се води между държавата, леви партизански групи, десни паравоенни формирования и трафиканти на наркотици – е убил най-малко 450 000 души за шест десетилетия.

Министърът на правосъдието Нестор Осуна каза в понеделник пред репортери, че успехът на правителството в политиката за наркотиците „трябва да се измерва по отношение на намаляването на тежките престъпления и намаляването на бедността в онези региони, където се отглежда кока“.

На фона на пренасищане с кокаин, цената на коката – често парична култура за фермерите – е паднала до приблизително 30 процента от предишните нива, според анализатори.

Елизабет Дикинсън, старши анализатор за Колумбия в Международната кризисна група, каза, че ключов въпрос за колумбийското правителство е дали може да се възползва от ниските цени, тъй като фермерите се стремят да заменят реколтата си с кока: „Или ще пропуснем този златен прозорец на възможност и да подготвим сцената за още много години на насилие и конфликти, които се подхранват от търговията с наркотици?“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *