Проектират първата в света лазерна термоядрена централа

Американската компания Longview Fusion Energy Systems сключи договор с инженерно-строителната корпорация Fluor за проектиране на първата в света космическа лазерна термоядрена електроцентрала, предава World-nuclear-news.org.

През 2023 година двете групи подписаха меморандум за комерсиализацията на енергията от лазерен синтез, като Longview планира капацитетът на тези мощности да бъде до 1600 мегавата. Те ще произвеждат електроенергия или водород за гориво и други материали за декарбонизация на тежката промишленост. Това е възможно благодарение на постиженията на Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ в Калифорния, която разработва лазер за предизвикване на термоядрен синтез от 1960 година, като използва мощни лазерни лъчи, за да създаде температури и налягания, подобни на тези в ядрата на звезди, гигантски планети и ядрени реакции.

През 2022 г. лабораторията проведе успешно първия по рода си контролиран експеримент за термоядрения синтез с лазер, при който бе произведена повече енергия, отколкото използваната за стартирането му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *