Приложение спестява тонове изхвърлена храна

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Край на безразборното хвърляне на храна от магазини и ресторанти. Датско мобилно приложение набира все по-голяма популярност в Белгия. Целта на Too Good To Go е да намали хранителните отпадъци в световен мащаб. Приложението свързва ресторанти и магазини, които имат непродадена останала храна с клиенти, които могат да я купят без да я избират. Тя обаче струва около 30% от първоначалната си стойност. Сред партньорите на проекта са ресторантите на „Карфур“ и „Икеа“, както и десетки пекарни и закусвални.

Потребителите правят заявка през смартфона си. Отиват 15 минути преди да затвори заведението, показват апликацията и си тръгват със селектираната храна. Препоръчително е да носят със себе си повече кутии от вкъщи. Избраната стока се финализира, след като купувачът потвърди пред служителя в магазина с плъзгане в приложението, че е приел „магическата чанта“.

Доставчикът може да анулира поръчката по всяко време, ако очакваният излишък е изчерпан, а купувачът е уведомен чрез текстово съобщение. Купувачът също може да анулира поръчката си с двучасово предизвестие.

От коментарите на потребителите се вижда, че някои ресторанти са доста щедри, а други все още слагат от всичко по малко в кутията. Затова, не е случайно и че рейтингите на редица ресторанти в Google са по-ниски.

Компанията е създадена през 2015 г. в Дания. 4 години по-късно е набрала допълнителен капитал от 9 милиона евро и постепенно започва да се разширява, като вече има 1300 служители.

Инициатива набира с всеки изминал ден все повече последователи и към момента са се включили над 7600 компании с 2,6 милиона потребители. За близо десет години се е разширила по целия свят. Освен в Белгия, където е хит, приложението работи в Австрия, Франция, Дания, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ, Канада, Фарьорските острови.

Всяка година се изхвърлят по 2,5 милиарда тона храна, казват датските собственици. Непродадената стока от ресторанти, супермаркети, кафета и магазини се изхвърля, просто, защото е останала. С приложението може хем потребителите да са доволни и да хапват вкусна храна на символична цена, хем и магазините да не губят.

Проблемът с изхвърлянето на храната придобива заплашителни размери и държавните власти в Белгия от година насам усилено обмислят различни решения в отделните провинции. Изчисленията показали, че белгиецът изхвърля месечно средно по 369 евро несортирана храна.

От името на Too Good To Go е проведено проучване в последния месец на миналата година за отношението на белгийците към хранителните отпадъци и поведенческите модели по време на празничния сезон. Резултатите показали, че 4 от 5 белгийци редовно купуват твърде много храна, докато 82% се чувстват виновни, когато изхвърлят остатъците от празника.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *