Пресъхва река, която дава вода на Плевен

Река Черни Осъм край Троянския манастир, чиито води се използват за водоснабдяването на град Плевен и региона, е почти пресъхнала, показва снимка на местни жители. Заради продължителното засушаване, силното намаляване на дебита на водоснабдителна група „Черни Осъм“ и водоизточниците в Ловеч и Плевен, жителите на двата града продължават да са на режим на водата.

От днес ВиК Ловеч въведе още по-сериозен режим, като водоподаването ще бъде прекъсвано не само нощем, както досега от 23:00 до 06:00 часа, но и през деня – от 12:00 до 16.00 ч.

В Плевен и селата Бохот, Брестовец, Буковлък, Къшин, Ласкар, Николаево, Опанец, Ралево, Тодорово и Ясен, водата се спира от 13:00 до 17:00 часа и от 23:00 до 05:00 часа.

От „Водоснабдяване и Канализация“- Плевен посочиха в детайли каква е причината – от основния източник на питейна вода за района – водоснабдителна група „Черни Осъм“, във водопреносната мрежа постъпват критично ниски водни количества. За да има достатъчно вода в Плевен са необходими минимум 250 литра в секунда от „Черни Осъм“. В момента идват около 90 литра/ секунда. От тях половината се заделят за седемте села от община Плевен, които се захранват основно от „Черни Осъм“. За града остават едва 45 литра/ секунда, което е в пъти под минимума за нормално водоснабдяване.

Според прогнозата за времето, през следващите десет дни на територията на България не се очакват сериозни валежи от дъжд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *