Правят площадки за дронове в Северно море

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Площадки за кацане на дронове във въздуха и под вода, видеокамери и подводни „щитове“ за акустично откриване на шпионски кораби. Това са само малка част от мерките, с които страните около Северно море – Белгия, Нидерландия, Германия, Норвегия, Великобритания и Дания, ще засилят защитата на критична морска инфраструктура. Действията им се обединяват след инцидента с газопровода „Северен поток“, като още по време на срещата на върха за Северно море през 2023 година шестте държави подписаха Пакт за сътрудничество.

Белгия поема ангажимент като предоставя 1 милион евро за създаването на NorthSeal – платформа за обмен на информация. Брюксел вече изгражда подвижни и стационарни камери за наблюдение, които автоматично разпознават плавателни съдове. Устройствата са съобразени с всички изисквания за GDPR.

С 50 000 преминавания на кораби годишно, Северно море е по-натоварено от всякога. Критичната инфраструктура в белгийската част на Северно море се състои от 2,2 гигавата вятърни турбини и десетки подводни кабели и тръбопроводи, уточняват електронните издания Focus-wtv и Nieuwsblad, като се позовават на агенция БЕЛГА.

Северно море се намира между Британските острови и Скандинавския полуостров. Свързва се с океана чрез Ла Манша на юг и Норвежко море на север. Дължината му надвишава 970 километра, а ширината 580, като общата площ се равнява на около 750 хиляди квадратни километра (290 хил. кв. мили). От години Северно море е една от най-важните области за транспорта на стоки в Европа.

„В Северно море има много критична инфраструктура, като тръбопроводи, силови кабели и кабели за данни. Саботажът може сериозно да наруши енергийните ни доставки, интернет връзката или банковия трафик. Тази заплаха е реална“, министърът на Северно море Пол Ван Тигелт.

По рано министърът на енергетиката Тине ван дер Стратен заяви, че „сигурността на енергийната инфраструктура в Европа и в Белгия е от жизненоважно значение за гарантиране доставките на газ, електричество и петрол“.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *