От неделя правителството на САЩ ще остане без финансиране

На 1 октомври (неделя) правителството на САЩ ще остане без финансиране, което ще означава спиране на редица обществени услуги, милиони служители без заплати и политическо напрежение, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Макар че някои агенции няма да бъдат засегнати (например получаването на чекове за социални помощи ще продължи), други правителствени функции ще бъдат силно свити. Федералните служби ще спрат всички дейности, които се оценяват като несъществени и милиони държавни служители, включително членове на въоръжените сили, ще останат без възнаграждения.

До подобна ситуация се стига, когато Конгресът не успее да приеме някаква част от финансовото законодателство. За да финансират държавните служби, конгресмените трябва да приемат 12 различни разходни закона, които в последствие да бъдат подписани от президента, но процесът е времеемък. Често се налага да се договори временно удължаване, за да се даде възможност правителството да продължи да работи.

Ако не бъде задействано необходимото законодателство навреме, правителствените агенции трябва да спрат всички несъществени дейности и да не изплащат заплати до края на блокажа.

Текущото финансиране изтича на 1 октомври, когато започва новата федерална бюджетна година.

Ако се стигне до спиране на дейността на агенциите, е трудно да се предвиди колко дълго може да продължи то. Контролираният от демократите Сенат и Камарата на представителите, където доминират републиканците, работят по коренно различни планове, за да предотвратят подобна ситуация.

Мнозина се готвят за спиране на работата, което може да продължи със седмици.

През 80-те години на миналия век „дупките“ във финансирането не водеха до значителни смущения в дейността на агенциите. В поредица от правни становища през 1980 г. и 1981 г. обаче тогавашният главен прокурор на САЩ Бенджамин Киливети твърди, че правителствените агенции не могат да работят законно по време на такъв период. Оттогава държавните служители работят с идеята, че могат да направят изключения за функции, които са „съществени“ за обществената безопасност и конституционните задължения.

От 1976 г. е имало 22 кризи с финансирането, като при 10 от тях служителите са били изпратени във временна безработица. Повечето от значимите случаи са по времето на Бил Клинтън. Най-дългият е през 2018-2019 г., когато тогавашният президент Доналд Тръмп и демократите в Конгреса влизат в конфронтация заради искането на държавния глава да се финансира стена по границата с Мексико. Блокажът продължава 35 дни, през сезона на празниците, макар да е само частичен, тъй като Конгресът все пак приема някои законодателни документи, за да поддържа функционирането на части от правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *