Спокойствие на жълтите павета след щедри обещания на властта

По малко от денонощие, откакто на жълтите павета пред Министерски съвет и Народното събрание (бившият Партиен дом) протестираха миньори, енергетици и зърнопроизводители, изглежда, че социалното недоволство е туширано, показва проверка на Realno.bg на място. Няма протестиращи синдикати, земеделски производители и полиция.

До това привидно спокойствие се стигна, след като правителството светкавично реши да отпусне 63 млн. лв. допълнително за зърнопроизводителите и да ускори максимално процедурите, за да се използват парите в подготовката за следващата стопанска година. Властта „замрази“ и вноса на слънчоглед от Украйна, въпреки заканите на премиера Николай Денков, че няма да преговоря с терористи.

Синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа“, които организираха вчерашното енергийно шествие в центъра на София, пък получиха решение за създаване на държавно предприятие, което да защитава правата на миньорите от Маришкия регион. Основната му функция, според изказванията на профсъюзните лидери, ще е в него да се преназначават миньори, които може да останат без работа по време на прехода към по-екологична енергия в България.

Колко ще струва тази стъпка на правителството и данъкоплатците, засега остава неясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *