Правило №1: Не губи пари!

Коментар на инвеститора Стойне Василев*

Началото на годината е чудесно време да се огледаме и да помислим за бъдещето. Една от най-важните области е какво да правим с парите и инвестициите си. Днес ще ви споделя областите и трендовете, които ще следя с особен интерес през 2024 година.
Те ще определят промените, които ще направя в моите лични финанси и инвестиции през следващите 12 месеца.

Български държавни ценни книжа (ДЦК) на борсата

Високите лихви през последните две години направиха облигациите и ДЦК доста привлекателни. Проблемът при тях е, че те са почти недостъпни за дребните инвеститори у нас заради високите минимални суми (над 20,000 лева в повечето случаи). Остава възможността да изберем взаимни и борсово търгувани фондове в този инструмент, но те също не са добра опция.

Скоро ще има една чудесна възможност да инвестираме в български ДЦК с лихва около 5% на година. Те ще бъдат пуснати на Българска фондова борса (БФБ) с минимална сума от само 1000 лева. Сигурно се питате колко сигурно е това? Ще ви кажа, че ДЦК са гарантирани от държавата и тя трябва да фалира, за да не си получиш парите. Не че не е възможно, но наистина е много малко вероятно.

Ако парите ви в банка у нас са гарантирани до 196 000 лева от обществен фонд (няма много пари в него), то ценните книжа, издадени на България, са гарантирани директно от държавата и така са по-защитени дори от парите ви на депозит.

В Хърватия върви подобна програма от над година и вече над 43 000 души са инвестирали в тях над 1,3 милиарда евро. У нас депозитите на домакинствата са близо 78 милиарда лева и дори само 5% от тях да се инвестират в български ДЦК, то на година това са близо 200 милиона лева във вид на лихви. Аз със сигурност ще се възползвам от тази опция, която е гарантирана от държавата.

Накъде ще вървят лихвите по депозитите и кредитите у нас

Дори да не се случи пускането на ДЦК на борсата, хората в България вече имат много алтернативи на банковите депозити и в един момент банките ще се наложи да вдигнат лихвите по депозитите, за да привличат свободните средства на българите. Дори сега се наблюдава „депозитен туризъм“ към банки, които вече предлагат сметки с между 2% и 3% лихва на година.

Повишаването на лихвите по депозитите директно се ще отрази на лихвите по кредитите и те ще тръгнат нагоре. Забавяне на икономиката, рецесия или проблеми на имотния пазар, ще увеличат лошите кредити в банките и те ще са принудени да търсят средства за покриване на загубите. За да запазят печалбите си (а те не са никак малки), те ще започват да вдигат и лихвите по кредитите. Това от своя страна ще се отрази върху цените на имотите (ако няма други фактори, ще последва спад), които в момента се финансират в близо 60% от случаите с ипотечен заем в София.

Ако имате голям дългосрочен ипотечен заем, следете внимателно ситуацията и ако се наложи, рефинансирайте кредита си в друга банка с по-добри условия. В случай, че сега теглите такъв заем, фиксираната лихва за няколко години е добра опция.

Злато и суровини

В края на миналата година златото достигна най-високата си историческа цена от 2078 долара, което донесе доходност от 13% за 2023 година. Много експерти прогнозират, че в следващите месеци металът може да тества нивата от 2300 и дори от 2400 долара за тройунция. Дали това ще се случи, зависи от много фактори, но несигурността в света и многото военни конфликти, ме карат да смятам, че златото ще повтори доходността си от миналата година и през тази.

Независимо как ще се движи неговата цена, жълтият метал ще продължи поне още няколко десетилетия (минимум) да се приема като заместител на фиатните пари. Това го прави добра възможност за всеки, които иска да запази стойността на спестяванията си във времето. За хората, които искат да натрупат по-бързо богатство, има други алтернативи.

При суровините (commodities) най-високите цени бяха през 2022 година и цикълът на повишение приключи тогава. В момента повечето активи от тази група се търгуват на нива от 2019 година. Дори цената на природния газ е близка до най-ниските му исторически стойности.

В момента не смятам да купувам суровини (освен уран, за който писах), но следя внимателно ситуацията и ако се осъществи т.нар. „меко кацане“ на основните икономики по света (т.е. ако избегнат тежките рецесии) и има възстановяване, може да се очаква следващ цикъл при повишението на цените на основните суровини и материали. Тогава ще се търсят повече горива, енергия, хранителни стоки, метали и други.

Накъде ще се движи инфлацията

Много ми се иска да съм оптимист (или политик) и да ти кажа, че инфлацията вече е в миналото, но не мога. Това е верижна реакция и цените на повечето стоки и услуги ще останат на сегашните по-високи нива, а част от тях ще продължават да се покачват. Веднага давам пример. Собственик на бизнес започва да зарежда по-скъпи продукти, да плаща по-високи заплати, да ползва по-скъпи външни услуги и накрая той вдига цените, за да оцелее фирмата му.

Следващият по веригата прави същото и така докато клиентите съвсем откажат да купуват дадени продукти. Те обаче продължават да купуват, защото утре може да е още по-скъпо. Дори в даден период цените на базовите суровини и горивата да паднат, крайните цени на продуктите ще си останат същите. Когато веднъж даден бизнес (банки, храни, енергия, телекоми) направи по-добри маржове на печалбата, следващата година това вече е базата, от която се тръгва.

Вече дори политиците говорят, че новото „нормално“ ниво на инфлацията няма да е 2%, а поне 3% или 4%. За България това означава минимум 5-6%. При такова развитие на нещата, вие ще загубите половината от стойността на парите си само за 10 години, ако не ги инвестирате.

Индия и избори в САЩ

Възстановяването на Китай след пандемията е трудно. Започна и процедура по фалита на една от най-големите компании за строителство и недвижими имоти в страната – Евъргранд. От друга страна, Индия е една от най-бързо растящите икономики в света. Точно преди една година инвестирах в ETF-а iShares MSCI India UCITS ETF и доходността ми е вече над 31%.
Проблемите на Китай може да се задълбочат и ако Доналд Тръмп стане президент на САЩ за втори път. Сигурно си спомняте търговските войни между двете страни при първия мандат на Тръмп. Така Индия става добра опция за инвестиране в развиващите се страни.
От друга страна, изборните години в САЩ се характеризират с растеж на фондовите пазари. Не само заради това, но аз продължавам да инвестирам основно във водещите американски технологичните компании през S&P500, Nasdaq-100 и директно в техни акции.

Време ли е за диверсификация?

Инвестициите са свързани с риск от намаляване на тяхната цена, т.е. възможно е да загубим пари, а това не е много приятно. При загуба от 50%, след това трябва да направим доходност от 100%, за да сме на нула. Неслучайно, правило №1 на Уорън Бъфет е „Не губи пари“.

Това не е толкова лесно. Може да изберете по-нискорискови инвестиции, но аз съм привърженик на активите с по-висока доходност. За да намаля риска си при тях, трябва да избирам подходящи стратегии за това. Една от тях е диверсификация на портфолиото, т.е. да избера различни активи с малка корелация (връзка) помежду си.

Аз се опитвам да добавям различни икономики (Индия, Гърция, България), различни активи (уран, злато, имоти) и различни сектори (AI, киберсигурност, здравеопазване), както и инструменти с фиксирана доходност като р2р, споделено финансиране на имоти и продукти като IuvoSave. Даже купих няколко дивидентни компании и един такъв фонд (вече ги продадох), с които си намалих загубата през 2022 година.

Какво означава всичко това?

Сигурно вече се питате защо написах всички тези неща и какво трябва конкретно да направите. Разбирам и веднага отговарям. Рисковете пред световната икономика и инвестициите се увеличават. При това тези, които сме виждали в миналото и може да ги очакваме в бъдеще. Истински опасните неща са тези, които все още не са се случвали и не знаем как ще ни се отразят. Подобни събития бяха пандемията, Тръмп, Брекзит, войната в Украйна, появата на Биткойн и много други.

Имате два варианта да реагирате. Първият е да проявите голяма доза смелост и да продължите с предишната си стратегия, без да правите големи промени. Вашият най-силен довод е, че някои неща се появяват и изчезват, но повечето си остават същите. Аз съм във вашия отбор и засега си продължавам със същата инвестиционна стратегия. Дори да има загуби, след това винаги пазарът се е възстановявал, но трябва да призная, че се изискват здрави нерви да купувате даден актив, когато той е паднал с над 50% и продължава пътя си надолу.

Другата ви опция е да проявите здравословна доза страх и да се вслушате в експертите, които вещаят тежки времена. Тогава може да заемете защитна позиция и да ограничите загубите, като ще инвестирате в по-рискови (и по-доходни) активи, когато бурята отмине. Това също е добра позиция, защото хората мразят да губят и се чувстват по-комфортно с малки, но сигурни печалби. Каквото и да изберете, аз ви пожелавам успех!

*Материалът е избрат от седмичния Бюлетин „Финансова независимост“ със Стойне Василев. Авторът е независим личен финансов консултант, инвеститор, автор на бестселъра „Умни пари“ и председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *