По-слаба реколта от мед заради аномалиите с времето

Реколтата от пчелен мед в района на Смолян е по-слаба заради климатичните аномалии през това лято, информира Атанас Костадинов, председател на местното сдружение „Родопска пчела“, предава БТА.

Цените на пчелния мед на пазара обаче остават около миналогодишните стойности, казва Надежда Митева от „Пчелна ферма Митеви“, отличена с приза Пчелар № 1 на България за 2022 година.

Средно 6-7 килограма от кошер са добивите на смолянските пчелари тази година. Намалението в реколтата според Надежда Митева е обяснимо, след като годината бе изключително странна в климатично отношение, а всяка рязка промяна на климата се отразява като стрес за пчелите.

Независимо от ограничените количества, повишение на цените на меда не са наблюдава. Част от пчеларите се ориентират към предлагане на стоката директно на пазара, тъй като големи прекупвачи на мед не изкупуват или намаляват цените.

Проверка на Realno.bg на цените на продуктите сред членовете на Национална развъдна асоциация по пчеларство показва, че буркан от 800 грама натурален пчелен мед – букет от Добруджа, струва 8 лева.

Ето и останалите цени на продуктите:

Прополисов шампоан – 4 лв.

Пчелно млечице 10 гр. – 10 лв.

Пчелен прашец 100 гр. – 5 лв.

Прополисов спиртен разтвор 25 мл, 30% – 3,50 лв.

Натурален пчелен мед 950 гр. – букет от Добруджа – 9 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *