По-ниско потребление на природен газ заради ВЕИ прогнозира МАЕ

Очаква се световното търсене на природен газ да бъде дори по-ниско от очакваното до 2040 г., тъй като възобновяемите енергийни източници заемат по-голям дял от енергийния микс, докато пазарният дял на Русия на газовия пазар се очаква да намалее, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ), съобщава Блумбърг.

За четвърта поредна година МАЕ понижи прогнозите си за потреблението на газ, посочи МАЕ в последните си годишни прогнози за световната енергетика.

Европа намали търсенето, след като Русия драстично ограничи потоците по газопроводите към региона през миналата година. Междувременно САЩ и Катар увеличават доставките на втечнен природен газ (LNG), помагайки за поддържане на пазарите добре снабдени.

При всичките прогнозни сценарии на МАЕ се очаква търсенето на природен газ да достигне своя връх до 2030 г., като „остава малко място за растеж на търговията по тръбопроводи или на втечнен природен газ след това“, прогнозира базираната в Париж енергийна агенция.

Дългосрочните прогнози на МАЕ илюстрират голяма промяна в глобалния енергиен микс. На Европа се падат около 75% от низходящата ревизия на агенцията за търсенето на газ, докато бъдещото потребление на Китай е несигурно. В същото време Русия, която преди това беше най-големият доставчик в Европа, губи пазарен дял на фона на нарастващото пренасищане с LNG.

„Има много ограничени възможности за Русия да си осигури допълнителни пазари“, отбеляза МАЕ. Делът на страната в международно търгувания газ, който възлизаше на 30% през 2021 г., сега се очаква да намалее наполовина до края на десетилетието, показва основният сценарий на агенцията.

В резултат на това дори засилването на интереса на Русия към Азия ще се сблъска с „големи трудности“, смятат от МАЕ. По-рано този месец руският газов гигант „Газпром“ заяви, че вижда потоците по газопроводите към Китай в близко бъдеще да достигнат нива, подобни на неговите историческо високи доставки за Западна Европа преди войната в Украйна.

Стремежът на Европейския съюз към възобновяеми енергийни източници, заедно с икономиите на газ от индустриите и домакинствата, допринесе за рекордното намаление на газопотреблението в региона през миналата година, когато то спадна с 55 милиарда кубически метра. Планира се да намали търсенето на газ с още 50 млрд. куб. м до 2030 г., каза МАЕ.

Все пак европейските компании разчитат на дългосрочни договори за втечнен природен газ за повишаване на енергийната сигурност, дори когато се стремят да намалят емисиите на парникови газове. Три големи компании – TotalEnergies, Shell и Eni – сключиха 27-годишни газови сделки с Катар този месец, като доставките за Франция, Нидерландия и Италия са планирани след 2050 г.

„Все още има място за сключване на договори за повече газ, без да се нарушават нетните нулеви емисии на Европейския съюз до 2050 г. Дали тези договори са в противоречие с глобалните амбиции за достигане на нетни нулеви емисии е друг въпрос“, отбеляза МАЕ.

/БНР/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *