Спад на обявите за работа в почти всички сектори

Предложенията за работа през октомври са с 2900 по-малко (-6%) от тези в предходния месец, показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. Разликата в броя се дължи основно на по-забележим спад на обявите в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Търговия и продажби“ и „Производство“.

На годишна база продължава да се наблюдава постоянен спад от 7% (3300 предложения по-малко), който се дължи основно на намалелия брой обяви в IT сектора.

В почти всички сектори през октомври се наблюдава спад на обявите за работа. Изключение правят секторите „Маркетинг и Реклама“ (60 предложения повече, 4% ръст) и „Здравеопазване и фармация“ (130 предложения повече, 6% ръст). Причина за повечето предложения в сектор „Здравеопазване и фармация“ е публикуването на работни позиции в този сектор за чужбина. Това е стандартна практика от компании за набиране на персонал в този сектор, но за разлика от минали години, в които този тип предложения се промотират на българския пазар основно през летните месеци, през 2023 г. тези обяви присъстват в сайтовете за работа и през последното тримесечие на годината.

С най-голям спад на предложенията по сектори през октомври:

„Хотелиерство и ресторантьорство“ (-16%), 1080 предложения по-малко

„Производство“ (-8%) – 570 предложения по-малко

„Търговия и продажби“ (-7%), 770 предложения по-малко

„Логистика и транспорт“ (-6%), 270 предложения по-малко

IT сектор (-6%) , 200 предложения по-малко

„Административни и обслужващи дейности“ (-4%), 170 предложения по-малко

„Строителство“ (-5%), 130 предложения по-малко

„Счетоводство, одит, финанси“ – (-3%), 60 предложения по-малко

Според анализа на специалистите по човешки ресурси, на годишна база също се наблюдава спад в повечето сектори. Най-драстичен продължава да бъде той в IT сектора, където предложенията са с 40% по-малко спрямо същия период през 2022 г.


Дялово разпределение

Секторът „Търговия и продажби“ продължава да заема 1/4 от предложенията за работа в страната. Той категорично заема първото място с дял от 25%, следван от секторите „Производство“ (17%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (13%).

Дяловото разпределение при останалите сектори също е непроменено спрямо предходния месец: „Логистика и транспорт“ (10,8%), „Административни и обслужващи дейности“ (10,7%), IT (8%) „Строителство“ (6%), „Здравеопазване и фармация“ (5,4%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,8%), „Маркетинг и реклама“ (4%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

От началото на годината броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 31% (3050 обяви по-малко). Това е пряко свързано с по-малкия брой обяви в IT сектора, в който преобладават този тип предложения.

Предлагане по градове

Обявите за работа е намалял във всички от водещите областни градове. В София спадът е 4%, а в останалите градове той е: Пловдив (-13%), Варна (-7%), Бургас (-11%), Русе (-10%) и Стара Загора (-13%).

Като дялово разпределение в София обявите са 45%, а в останалите градове са, както следва: Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *