Поскъпването на пясъка повлича и строителството

Светът е изправен пред непозната и на пръв поглед неочаквана криза – пясъчната. За нея ООН предупреди още през 2022 г., като причините са нарастващото население в глобален мащаб, урбанизацията и редица нови строителства. Според доклад на организацията потреблението на пясък се е утроило, достигайки 50 милиарда тона годишно. Освен това нерегламентирания добив е причина за увреждането на стотици реки.

Пясъкът е от изключително важно значение в производството на редица суровини, като бетон и стъкло. Той представлява финозърнеста утаечна скала, която се среща или в готов вид или се получава от дробене на скали. Освен големината на зърната, важен показател е място на добива, което определя и неговите свойства.

Разграничават се речен, морски, кариерен и кварцов пясък, като за бетон е предпочитан речният пясък, тъй като в него липсва глина и съдържа много малко количество камък. По-скъп е от останалите, но е с най-добро качество.

Пясък за бетон, който се използва за приготвяне на бетонен разтвор, трябва да отговаря на строителните изисквания. Материалът е подходящ, ако в неговия състав по-малко от 10% от частиците са с фракции до 0.14 мм и не повече от 3% примеси, представени от прах, тиня и глина.
Именно присъствието на последната в сместа може да се отрази неблагоприятно на устойчивостта на студ и на здравината на бетона. Глината покрива песъчинките, като не им позволява по необходимия начин да се съединят с останалите компоненти.

Криза за пясък в България няма, показва проверка на Realno.bg, но цената се увеличава буквално с дни. Към момента средната цена от 5 обяви, които разгледахме, е около 60 лева с ДДС за кубик насипен пясък, като кубик съдържа около 1,4 тона. Намерихме и цени от 39,80 лв. за тон за фракция 0-4 мм, а цената за 35-килограмова торба е 3,30 лв. Поскъпването през последните няколко месеца е над 20%. Като основен материал за строителството, повишението на стойността на пясъка вече се отразява на стойността на бетона, ще се отрази и на целия строителен сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *