Полша спира да въоръжава Украйна

„Ние не прехвърляме повече никакви оръжия на Украйна, защото ние самите се въоръжаваме с по-модерни оръжия“, заяви полският премиер Матеуш Моравецки пред полската частна телевизия „Полсат“.

Той не уточни кога Полша, един от най-големите доставчици на оръжие за Украйна, е спряла да й доставя оръжия, нито дали това има връзка с конфликта относно зърното.

Както Realno.bg писа само от България миналата година Полша е купила въоръжение за близо 1,2 милиарда лева в разгара на войната, след като в предишните години български износ към тази държава почти не е имало.

„Ние се съсредоточаваме върху бързото модернизиране и въоръжаване на полската армия, за да стане тя една от най-могъщите сухопътни армии в Европа и то в най-кратки срокове“, обясни Моравецки.

Той добави, че военният хъб, разположен в град Жешов, в югоизточната част на страната, през който преминава западна техника за Украйна, функционира нормално.

Полските власти доставят на Украйна само предварително договорени оръжия, уточни по-късно прессекретарят на полското правителство Пьотр Мюлер пред Полската агенция по печата. „В контекста на въпросите за доставките на оръжия ви информирам, че Полша извършва само предварително договорени доставки на боеприпаси и оръжия, включително тези, произтичащи от договори, сключени с Украйна“, обясни той.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Общото събрание на ООН, че някои страни се преструват, че са солидарни с Украйна, подкрепяйки индиректно Русия. Полски заместник министър на външните работи реагира на тези изказвания с думите, че това е една фалшива теза спрямо Полша и тя е особено неоправдана предвид това, че Полша подкрепя Украйна от първите дни на войната.

Напрежението между Полша и Украйна, предизвикано от зърнения конфликт във връзка с наложената от Варшава забрана върху вноса на украинско зърно, се засили в последните дни. Украйна обяви, че сезира Световната търговска организация. А полският премиер предупреди вчера, че ще разшири забранените за внос украински продукти, ако Киев ескалира конфликта във връзка с полското ембарго върху зърнените култури. Украйна реагира бързо на това предупреждение и призова Полша да остави встрани емоциите и да възприеме конструктивен подход в този спор относно украинския износ на зърнени култури, припомня БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *