Полша одобри изграждането на втора атомна централа

Полското министерство на климата и околната среда издаде принципно решение за изграждането на втора атомна електроцентрала в страната, предаде World-nuclear-news. Тя ще има два реактора корейско производство APR1400 и ще се намира в региона Пантов-Конин.

Компанията, отговорна за изграждането – PGE PAK Energia Jądrowa, подаде заявление през август тази година. Според него двата енергоблока ще произвеждат 22 тераватчаса електроенергия годишно, което се равнява на 12% от настоящото търсене на електроенергия в Полша.

PGE PAK Energia Jądrowa е съвместно предприятие (50/50), създадено през април 2023 г. от полските ZE PAK и PGE за осъществяване на проекта.

Министерството е издало принципно решение – официално потвърждение, че инвестиционният проект на компанията съответства на обществения интерес и политиката на правителството.

Полша няма опит в атомната енергетика, но властите в страната възприеха курс към изграждане на нови атомни мощности, които трябва да заместят въглищните централи в бъдеще. Първата АЕЦ в Полша ще се строи по американска технология и трябва да е готова до средата на следващото десетилетие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *