Полша не бърза с приемането на еврото

Лидерът на управляващата партия в Полша „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че приемането на еврото би означавало Полша да загуби контрола върху икономиката си, предаде полската новинарска агенция ПАП. Качински говори на прага на парламентарните избори днес в страната.

По силата на договора си за присъединяване към ЕС Полша официално се ангажира да приеме еврото, но досега не е определена дата, на която общата европейска валута ще замени злотата. На среща с местни поддръжници той заяви, че „приемането на еврото би означавало да изгубим контрола върху икономиката си“.

„В Полша вече няма да има национална банка в сегашния смисъл на думата, всичко ще се решава от Европейската банка“, каза Качински. Той добави, че Европейската банка със сигурност не се контролира от държави като Полша.
„Тя е под влиянието на Германия, може би до известна степен под това на Франция и може би някои други страни имат по-малко влияние върху нея“, каза Качински.

Инфлацията на потребителските цени в Полша спада през септември за седми пореден месец и достига до най-ниското си ниво от почти две години, сочат данните на националната статистика, цитирани от ДПА.

През септември инфлацията е на ниво от 8,2 на сто на годишна база спрямо 10,1 на сто през юни. Това е най-ниското ниво на инфлацията от ноември 2021 г., когато бяха отчетени 7,8 на сто.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *