Половината работодатели са вдигнали заплатите с до 10%

Повече от половината работодатели у нас през тази година са повишили заплатите с до 10%. За миналата година ръстът е бил 14-15 на сто. Очертава се като тенденция работодателите да планират ръст на възнагражденията с около 10 на сто. Данните са от проучване на консултантската компания Tack TMI България, в което са се включили 350 фирми.

Tack-TMI_COmpensationREsearch-Mini-Report-2023-1

Най-голям е ръстът в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Пазарджик. В градовете Видин, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Смолян възнагражденията остават до два пъти по-ниски.

Столицата привлича повече чуждестранни инвестиции и мултинационални компании. Такива компании вече се ориентират и към други големи градове, коментира пред БНР Полет Живина – експерт „Проучване на възнагражденията“ в компанията, провела проучването.

Българската икономика се опитва да реализира догонване спрямо европейските заплати. Демографският проблем у нас обаче остава съществен, защото води до по-малко предлагане на пазара на труда и покачване на цената на работната ръка, поясни Живина.

88% от компаниите предоставят бонуси на служителите си, става ясно още от проучването. Сред бонусите са такива за препоръка на друг служител, както и за лоялност – дългосрочно оставане на работа в съответната фирма.

Все повече компании полагат грижа и за психичното здраве на служителите си, отчитат провелите проучването. Както за работодателите, така и за служителите това става все по-важно, наред с физическото здраве и балансът личен живот – работа.

Средно 25 дни е максималният платен отпуск.

На българския пазар навлизат т.нар. гъвкави придобивки – още един начин компанията да покаже, че цени индивидуалните нужди на служителите си, подчерта Полет Живина и даде примери – ваучери за храна или карта за спорт, или пък избор между допълнително здравно осигуряване и добавка за транспорт.

Хибридният модел на работа – присъствено и дистанционно, както и гъвкавото работно време, генерират все по-голям интерес от страна на търсещите работа. Все повече хора, които гледат обяви за работа, оценяват предимството на гъвкавото работно време, коментира Живина в предаването „Преди всички“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *