Подписка за стачка в „Марица-изток“

Десети ден продължават протестите на миньори и енергетици от комплекса „Марица-изток“. Остават блокадите на магистрала „Тракия“ при Стара Загора, на пътя Стара Загора-Димитровград, Прохода на републиката и Подбалканския път при Гурково. От днес протестиращите се готвят и за ефективни стачни действия, предаде БНР.

На магистрала „Тракия“ на своеобразно общо събрание на протестиращите стана ясно, че започва събиране на подписка за стачка в рудниците и цеховете на комплекса „Марица-изток“.

По закон ще е необходима подкрепата на повече от половината от работниците, обясни Георги Господинов от КНСБ в „Мини Марица-изток“.

Ще трябва да се уточнят и точните искания, които ще бъдат формулирани в подписката по предприятията в „Марица-изток“. Основното е изтегляне на териториалните планове от европейските институции, както и гарантиране на работа краткосрочно и дългосрочно на мини и тец-ове в комплекса „Марица-изток“. Протестиращите се обединиха около мнението пътните блокади да останат.

Днес беше обявено, че в четвъртък от 18 ч. миньори и енергетици призовават за национален протест, на който очакват подкрепа в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *