Петролът поскъпна рязко заради напрежението в Близкия изток

Азиатският сегмент на петролния пазар започна седмицата под силното въздействие на новините от Израел. На фона на продължаващата война в Украйна, сега и ескалиращият конфликт в Близкия изток разтърсва пазарите, информира агенция „Ройтерс“, цитирана от БТА.

И двата водещи петролни сорта по-рано днес поскъпнаха рязко, в момент когато цените бяха започнали да отстъпват.

Държавните облигации на САЩ – обичайно убежище за активи по време на кризи, също повишиха доходността си, макар че водещата азиатска борса в Токио днес е затворена заради официален празник.

Към 08:30 часа българско време сортът „Брент“, който е референтен за Европа, се котираше за 87,40 долара, което е повишение с 2,82 долара или 3,33%.
Американският лек суров петрол достигна 85,76 долара за барел, поскъпвайки с 2,97 долара или 3,59% .

Анализаторите обмислят усложненията, до които може да доведе конфликтът между Израел и Хамас, колко дълго може да продължи той и дали в него ще бъдат въвлечени и други държави.

Друг риск е дали Иран може да се опита да наруши транспорта на черно злато през Ормузкия проток, разположен между Арабския полуостров (полуостров Мусандам) и континенталната част на Западна Азия, свързващ Оманския залив на югоизток и Персийския залив на запад. Оттам минават 15-20% от световните доставки на нефт.

По бензиностанциите в страната засега е спокойно

Цените на горивата по бензиностанциите в страната днес остават без промяна, показва справка в специализираната платформа Fuelo.bg. Средната цена за литър бензин А95 е 2,85 лв., дизелът се търгува за 2,90 лв. за литър, а пропан бутанът струва 1,20 лв./л.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *