Перфектната буря за инфлация на алчността*

Като медия, която се стреми към реалната картина в икономиката, Realno.bg публикува коментари на потребители по икономически теми без редакторска намеса. Представяме Ви коментар на потребителя Nik Nikolov, селектиран от открита дискусия за цените на имотите в публичната фейсбук група Клуб на предприемача:

„В момента има вдигане на лихвите и по говоренето и на FED и на ECB – лихвите ще растат още, защото не може да се потуши инфлацията до желаните нива.

Проблемът е, че се появи така наречената „Инфлация на Алчността“,  т.е. търговците се възползват от проблема с веригата на доставки и постоянното наливане на пари от правителството.

В частния сектор заплатите се увеличиха с повече, отколкото е самата инфлация, защото работодателите се страхуват да не загубят ценни кадри персонал, защото в момента имаме безпрецедентна криза за обучен персонал.

В същото време Правителството увеличи пенсиите, увеличи майчинството за втората година и т.н. Накратко, ще се налеят още пари, а това само ще увеличава инфлацията, но няма да я намалява. Правителството налива пари, защото ПП/ДБ ги е страх да не изгубят много гласове на изборите през есента, т.е. политиците се надпреварват кой ще даде повече на хората!

Всяка партия се стреми да притежава колкото се може повече малки парламенти в страната (разбирай – общини!

Така се получава перфектната буря за „Инфлация на Алчността“ – Правителството хем налива пари, хем банките вдигат лихвите, за да успокоят пазара, като направят кредитите по-скъпи.

В един момент няма как да не се мине през рецесия, т.е. рязко увеличаване на лихвите, кредитите ще станат изведнъж много скъпи и хората почти няма да ползват кредити и ще изчакат, докато бурята отмине.

Всички тези процеси се управляват все от умни хора, като „политици“, „банкери“, „опитни финансисти“.

Ако се случи рецесията, за която говорят все повече европейски лидери, то накрая пак ще изгрее слънце. Въпросът е кога ще изгрее отново.

П.П.: Ето затова в момента всеки трябва да има поне едно наум и да бъде много по-предпазлив!“

*Заглавието е на редакцията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *