Пенсионен фонд строи вятърен парк в Северно море

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

В Нидерландия ще строят нов вятърен парк в Северно море с пари от пенсионния фонд на държавните служители ABP. Шведската компания Vattenfall също е получила договор за изграждане на голям ВЕИ проект. Това са победителите в търговете на двата най-големи вятърни парка в Северно море до момента, съобщи Министерството на икономиката и климатичната политика на страната.

Проектите ще носят имената IJmuiden Ver и Alpha и Beta и са достатъчно големи за 2 гигавата вятърни турбини. Заедно ще доставят почти толкова енергия, колкото всички вятърни турбини, които работеха в Северно море досега.

Консорциумът Noordzeker, който освен ABP включва още пенсионния инвеститор APG и британския строител на вятърни паркове SSE Renewables, ще обърне допълнително внимание на екологията при изграждането и проектирането и ще използва помощта на компанията Naturalis. Вятърните турбини ще засичат преминаващите птици, а морските бозайници ще бъдат пощадени максимално по време на строителството, обещават инвеститорите.

Три четвърти от вятърните турбини ще имат изкуствени рифове, за да привлекат допълнително биоразнообразие към вятърния парк. Председателят на борда на ABP Хармен ван Вайнен заяви, че вятърният парк трябва да осигури „добра финансова възвръщаемост за нашите пенсионни участници и достъпна и чиста енергия за Нидерландия“.

Вятърният парк IJmuiden е част от голяма енергийна зона Hollandse Kust Zuid, разположена на 53 километра от нидерландското крайбрежие. Разработва се от няколко години. Освен за RWE регионът представлява интерес още за компаниите BP, Shell и Total Energies.

Една част от вятърния парк официално беше пуснат в експлоатация през миналата година лично от крал Вилем-Александър. Паркът е със с 139 турбини и общ капацитет от 1,5 GW, което го прави един от най-големите офшорни вятърни паркове в света. Собственост е на Vattenfall, BASF и Allianz.

Надеждите са, че с пускането в експлоатация на парка в пълен капацитет ще се намали зависимостта на Нидерландия от изкопаеми горива. Електроенергията, произведена от Hollandse Kust Zuid, трябва да помогне за захранването на нидерландските домове и предприятия с чиста възобновяема енергия. Нидерландия си е поставила за цел до 2030 година 20 гигавата от електроенергията ѝ да идва от офшорни вятърни паркове. В стратегията на правителството са заложени още няколко големи проекта в Северно море през следващите години.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *